top of page
Search

Бизарни и интересни свадбени традиции од целиот свет (прв дел)

Updated: Apr 4, 2023

Од фрлање букет и сечење торта и правење дигитален слајд, свадбите се исполнети со традиции. Постојат толку многу уникатни традиции кои може да бидат позитивни и романтични до целосно непријатни. Еве список на бизарни свадбени традиции за кои можеби не сте чуле.


Да се ожени/омажи со дрво - Индија

Луѓето родени под несреќен астролошки знак, наречен Манглик, се сметаат за многу несреќни да стапат во брак, освен ако не се омажат за друг со својот знак. Ако сакаат да се омажат за некој со различен знак, прво мора да се оженат со банана или epирка(вид на дрво) или идол на богот Вишну.


Стрелање невести - Кина

Традиција на Југур е дека младоженецот пред да се ожени со својата невеста, тој мора да ја застрела трипати со стрела. Не грижете се, стрелата нема остар врв, но сепак тоа е непријатно искуство за невестата. По стрелањто младоженецот ги собира стрелите и ги крши за да ја симболизира нивната вечна љубов.


Лов на заб од китови - Фиџи

Наместо да ја побара раката на неговата ќерка, во фиџианската култура младоженецот на таткото на невестата му подарува заб од кит. Тоа се смета за многу значаен подарок во фиџианската култура.


Оцрнување на невестата - Шкотска

Една од поодвратните традиции на венчавките ширум светот е таканареченото оцрнување на невестата. Ова вклучува гаѓање на невестата и младоженецот со ѓубре од храна, обично вклучува работи како стара риба и скапани јајца.Според оваа традиција ако парот може да се справи со оваа казна, нивниот брак може да преживее сè.


Домашен притвор - Борнео

Едно племе во Борнео верува дека ако парот воопшто не ја напушти својата куќа на денот на венчавката ќе имаа среќа.


Оброк во тоалет - Франција

Друга груба традиција е францускиот обичај остатоците од храната да се ставаат во копија од WC школка, а потоа да се влеваат во порцијата на невестата и младоженецот. За среќа, тоа е само симболичен гест и од парот не се бара да ја јаде содржината на чинијата.Тепање стапала - Јужна Кореја

Тоа е практика во Јужна Кореја да се тепа младоженецот по стапалата со стап по свадбената церемонија. Тоа наводно ја покажува јачина на карактерот кај младоженецот.


Плукање по невестата - Кенија

Во племето Масаи во Кенија се смета за благослов таткото на невестата да плука по главата и градите пред двојката да го напушти селото по венчавката.


Бакнеж - Шведска

Ако невестата или младоженецот го напуштат приемот за да отидат во тоалет, кој и да остане во собата со нив, слободно може да го бакнува секој што е во собата. Значи, ако младоженецот оди во тоалет, на сите мажи во собата им е дозволено да ја бакнуваат невестата додека не се врати и обратно.


307 views0 comments
bottom of page