top of page
Search

Важни прашања што треба да ги поставите на фотографот.

Вашите сложени детали и критериуми за фотографиите во вашиот свадбен албум ќе ги утврди главниот фотограф. Тоа значи дека мора да бидете сигурни кого ќе ангажирате, па затоа мора да ги поставите вистинските прашања на фотографот. Задачата на оваа личност е важна и застрашувачка, па затоа навистина сакате да се осигурате.


1 Дали сте фотографирале свадби во истата црква / ресторан?

Откријте дали тие имаат искуства на вашето одбрано место - веројатно ќе имате корист од нивните успеси и грешки од нивните претходни свадби и настани!


2 Дали сте работеле со познати личности / големи свадби?

Преку нивната репутација може да се каже многу за квалитетот на фотографот. Големите свадби кои вклучуваат богати и славни би ги добиле само најдобрите услуги, па затоа добро е да се знае нивната репутација во светот на фотографијата.


3 Колку долго сте во бизнис со свадбена фотографија?

Искуството е сè кога станува збор за фотографијата. Можеби сте најдобри во техничките карактеристики на работењето на фотоапаратот, но навистина сè е до креативноста и работата од срце тие, може да се научат само со текот на годините.


4 Дали ќе бидете достапни на денот на мојата свадба?

Ова треба да биде едно од најважните прашања што треба да го поставите на фотографот.


5 Можеме да го видиме вашето портфолио?

Прашањата што треба да ги поставите на вашиот свадбен фотограф обично имаат врска со нивната личност и работен стил -Ако сакате брзо да се уверите во нивната вештина и талент побарајте портфолио од други свадби што тој ги има фотографирано!


6 Можете ли да го опишете вашиот стил на фотографија?

Интересно е да се слушне како еден фотограф би го опишал сопствениот стил наспроти другите. Bие можете да ја слушнете нивната визијата за фотографија и нивните ангажмани, така што вашите надежи за фотографиите на вашата свадба ќе бидат полесни.


7 Колку луѓе се во вашиот тим?

Се разбира, ќе сакате да знаете колку луѓе ќе бидат дел од тимот на фотографот на свадбената церемонија и приемот со опремата и нивните логистички потреби.


8 Дали снимате на филм или дигитално?

Денес, снимањето во кој било медиум е предност, но фотографите можат да бидат разноврсни според вашите потреби. Ако не ја знаете разликата, најдобро е да поставите прашања за фотографија што вие не ги разбирате. Ова е за да видите како тие би ви објасниле за да можете да разберете што доживуваат додека фотографираат на свадба и да бидете јасни со своите мислења и вашите идеи.


9 Можете ли да направите црно-бели фотографии?

Не се тргаат боите на фотографијата и така ќе ја наречете црно-бела фотографија. Тоа е софистицирана уметност која бара проучување на светлината и сенките. Ако ја сакате драмата на црно-белите кадри, тогаш треба да прашате дали се отворени за ваков вид фотографија.


10 Дали имате пакети за свадбени фотографии?

Овие прашања имаат за цел да ви заштедат пари. Многу фотографи кои ја водат својата деловна активност знаат дека се бараат фотографи за свадби и прават пакети со висока вредност, но и со ниски цени кои исто така ќе ја завршат работата но бидете спремни за разочарување. Прелистајте низ нивниот избор на пакети за да изберете и да ви се наплати фер износот.


11 Кој плаќа за патување надвор од градот во кој живее фотографот?

Ако вашата свадба е далеку од нивната област, ќе им требаат средства за нивната логистика. Прашајте дали можат да го покријат тоа, или дали треба вие да го сторите тоа.


12 Може ли да го разгледам вашиот договор?

Искусните фотографи знаат колку можат да бидат деликатни овие аранжмани и веројатно работеле со договор со кој се посигурни за работата. Бидете сигурни да го прочитате темелно.


13 Како и кога ќе добијам копии од фотографиите?

Откријте го нивниот вообичаен распоред за доставување фотографии што тие ги прават - знаеме дека сакате веднаш да објавите на Фејсбук или ви досаѓаат роднините да го видат албумот со слики од венчавката!


14 Кога ќе можам да резервирам?

Откако ќе закажете состанок, сакате да знаете кога може дефинитивно да се резервира. Можеби дури треба да се плати депозит (капар) за вашата резервација. Прашајте за нивната политика за откажување за секој случај.


15 Кои се вашите услови за плаќање?

За финансиските предизвици, ова може да биде важно прашање што треба да го поставите на фотографот. Овие ангажмани потенцијално чинат многу, така што вашиот распоред за плаќање треба да се забележи кога резервирате фотограф.


16 Дали барате надоместок за прекувремена работа?

Вашиот буџет за свадбата сигурно е ограничен, затоа бидете претпазливи и распрашајте се за нивните правила за прекувремена работа. Ова е да се заштитите од непланирани трошоци,.


17 Дали имате уште нешто што ве интересира за нашата венчавка?

На крајот на денот, вие и вашиот иден сопружник сте оние на свадбата што се надеваат дека фотографот ги документира најдобрите моменти. Слушајте ги сугестиите на вашиот фотограф и споделете ги и вашите очекувања. Комуникацијата е клучот за вашата свадба биде овековечена во прекрасни, стилски и незаборавни фотографии. Ова е едно од прашањата што не смеете да го пропуштите да го поставите на фотографот.


41 views1 comment
bottom of page