top of page
Search

Што всушност ќе значи вакцината против COVID-19 за вашата свадба

Updated: Mar 28, 2021

Вакцината за COVID-19 се чини дека дава сјај на надеж за паровите кои сакаат да одат напред со своите првични планови за венчавка во 2021 година. Сепак, при планирањето мора да се земат предвид повеќе работи. Бидејќи над 3.000 Македонци ги изгубија своите животи поради COVID-19, пандемијата е сè уште присутна низ целиот свет и ќе остане нарушувачка за општеството сè додека мнозинството луѓе не ја примат вакцината.

Д-р Ентони Фаучи, врвен доктор за инфективни болести од Америка, ја потврди оваа точка во средината на декември со цел општеството да се врати на својот нормален начин на живот. „Да речеме дека вакцинираме 75 проценти, 80 проценти од населението“, шпекулира тој. „Aко го сториме тоа доволно ефикасно во текот на првата половина на 2021 година, до крајот на летото можеби ќе имаме доволно имунитет што ќе го штити населението, како што ќе стигнеме до крајот на 2021 година можеме да се доближиме до одреден степен на нормалност, каде што бевме порано “.


Маските и растојание сепак ќе бидат неопходни

Освен ако повеќето од вашите гости и угостители не бидат вакцинирани, маските и правилното растојание ќе бидат неопходни во поголемиот дел од 2021 година. Сè уште останува нејасно дали некој сè уште може да го шири вирусот дури и со вакцинирање, затоа безбедноста на прво место.


Виртуелното планирање ќе продолжи

Студијата The Knot 2020 Jewelry and Engagement во која беа анкетирани над 5.000 испитаници, откри дека над 80% од паровите кои се вериле минатата година веќе го одредиле датумот на венчавка. Ова укажува на тоа дека голем број парови веќе планираат свадби по нивната веридба. Причината е едноставна: тие имаат многу да размислат за списокот на гости, како ќе изгледа свадбата и времето.

Всушност, две третини од сите верени двојки го започнаа процесот на планирање во рок од два месеци откако се верија, а други 72% од паровите презедоа барем една акција за планирање дури и пред да се верат. Со тоа што угостителите нудат виртуелни опции, сè, од виртуелни обиколки на ресторанот до онлајн купување фустани.Се очекува паровите на глобално ниво да продолжат безбедно да ја планираат својата свадба преку онлајн консултации и состаноци од удобноста на нивните домови до 2021 година.


Комуникацијата со гостите ќе остане неопходна

Бидејќи толку многу станува неизвесно, комуникацијата со најблиските мора да се води за време на COVID-19. Податоците од студијата The Knot 2020 Wedding Guest Study покажаа дека мнозинството анкетирани гости, 71% велат дека е важно да се добијат информации за мерките за здравјето и безбедност, пред да одговорат на поканата за свадба. Слично на 2020 година, паровите треба да ги упатат своите најблиски на информации за да им помогнат на гостите да донесат одлука.


Свадбите на отворено сепак ќе останат популарни

Најголем ризик за ширење на COVID-19 се настани во затворени простории. За помал ризик но сепак со ризик се „помали настани на отворено и собири на кои поединци од различни домаќинства остануваат на растојание од најмалку 2 метри, носат маски и не делат предмети“.

Повторно, сè додека не се вакцинира мнозинството од луѓето, свадбите на отворено и натаму ќе бидат опција за паровите што ќе се венчаат во 2021 година. Заштитете ги вашите сакани од COVID-19.


2021 година и понатаму ќе биде популарна за свадби

Веројатноста 2021 година да биде популарна година за свадби беше голема со оглед на бројот на масовни одложувања пролетта и летото 2020 година. Среде сезоната на венчавки, бројот на идните невести се зголемува.

Според некои истражувања, меѓу паровите кои во 2020 година си поставиле датум за венчавка,повеќето (или, 70% од идните невести) ја избрале 2021 година.

Ако сте двојка / или гостин на венчавката, запазете ги сите протоколи за да се заштитите себе си и вашите најблиски.
56 views0 comments

Commenti


bottom of page